Chec pufos cu cacao

Chec pufos cu cacao

Salutare dragilor,
Astăzi vreau să va prezint rețeta mamei mele de chec pufos cu cacao.
Este simpu de realizat cu ingrediente puține și ușor de reținut.

Toate rețetele de pe blogul meu sunt rețete din familie, fie de la mama mea, mama soacră, sau de la bunicile noastre. Le prepar pentru familia mea de fiecare dată cu plăcere.

Chec pufos cu cacao – scurt istoric

Conform istoriei culinare, checul exista de pe la 1700, se regasea in Marea Britanie si se numea “pound cake”, deoarece la preparare se folosea cate un pound (o livra), adica o jumatate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.

De-a lungul vremii, reteta a suferit multe schimbari, oamenii din diferite parti ale lunii au adoptat un stil propriu de preparare. Unii au adaugat fructe uscate, altii, agenti de aromatizare. In unele tari s-a inlocuit untul cu uleiul ori s-a adaugat drojdie la compozitie, ceea ce a dus la o prajitura mai densa. In unele tari in care se vorbeste limba franceza, reteta de preparare a checului presupune si adaugarea de banane sau rom, ori se elimina galbenusul. Alte variante includ adaugarea de ciocolata sau suc de lamaie pentru aroma.

Iata cateva variatii ale prepararii:

  • varianta britanica (pound cake) – reteta cere ca toate ingredientele sa se adauge in proportii egale, cate un pound din fiecare. Suplimentar se adauga extract de vanilie;

 

  • varianta frantuzeasca – Francezii au propriul lor mod de a face acest, masoara ingredientele folosind principiul celor 4 parti (quatre-quarts);

 

  • varianta americana – Ei urmeaza vechiul mod de a face tortul folosind 1 livra pentru fiecare din cele patru componente majore;

 

 

  • varianta venezueleana – Ponqué este in esenta un tort scaldat vin cu un strat crema sau glazura. Se prepara la zile de nastere, nunti sau alte ocazii festive;

 

  • varianta mexicana – Panqué este checul Mexican, iar reteta de preparare seamana cu cea americana. Adesea se adauga fructe uscate cum ar fi nuci si stafide.

 

  • Variantele cele mai frecvente sunt
    Panqué con nueces (cozonac cu nuci) si Panqué con papas (cozonac cu stafide);

 

  • Varianta germana – in acest caz toate ingredientele cantaresc la fel de mult ca fiecare ou. Rührkuchen este denumirea pentru chec in limba germana si se face conform retetei britanice sau franceze. potrivit petitchef.ro

Gata cu vorbaria haideti sa va prezint si reteta mea romaneasca.

 

Ingrediente

    Mod de preparare

    Rețeta mea este pentru 2 tăvi mari de cozonac Pont: dacă nu vreți să folosiți mai puține ouă. O să folosiți un raport 1 la 1. Adică un ou – o lingură de făină – o lingură de ulei – o lingură de zahăr. Eu am pus zahăr mai mult pentru că așa îi place soțului meu.

    Pasul1

    Separăm ouăle, albușurile de galbenușuri. Albușurile le mixăm singure la viteză mică la început și apoi la viteză mare împreună cu sarea până ce acestea devin o spumă ce nu va cădea din bol dacă îl întoarcem. Adăugăm zahărul, coaja de lămâie, zahărul vanilat, esența de vanilie și mixăm în continuare.

    Pasul2

    Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul. Uleiul se pune treptat. Amestecăm cu o spatulă galbenușurile cu albușurile bătute spumă, peste care adăugam făina amestecată cu praful de copt. Amestecăm tot cu o spatulă.

    Pasul3

    Tapetăm 2 tavi de cozonac cu unt si făină sau punem hârtie de copt în interior. Sunt mai multe moduri în care putem pune aluatul în tăvi. Eu o sa vă explic două dintre ele și anume: Împărțim aluat în două părți egale. O parte rămâne albă iar in cealaltă punem cacaoa. Adăugăm aluat alb într-o tavă până aproape de jumătatea tăvii. În aceeași tavă adaugam si 3 linguri din aluatul cu cacao. Turnăm pe deasupra celui alb. Cu o scobitoare creăm un model în tot aluatul. Se vor combina culorile. În tava 2 punem câte o lingură din fiecare aluat (o lingură de aluat alb, una de aluat cu cacao și tot așa până terminăm tot aluatul). Așa se formează un aspect marmorat la interior.

    Pasul4

    Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și introducem tăvile în cuptor pentru 40 de minute. Dacă folosiți un cuptor pe gaz folosiți cea mai înaltă treaptă de încălzire. Când vor fi rumene deasupra înseamnă că sunt gata.

    Concluzie

    Vă doresc poftă bună, sănătate și spor în toate

    S-ar putea sa-ti placa

    X